Blog, experiencias y recursos para clase profes en apuros

El nou currículum, web-tour 

Ago 30, 2022 | Blog

El canvi de currículum està portant a mestres, opositores i equips directius de cap. Primer els esborranys, ara un esborrany definitiu en tràmit i mentrestant els mesos passen i la gent es vol anar organitzant. És per això que el Departament d’educació ha preparat una web amb informació i infografies per anar avançant a l’aula, mentre la burocràcia va al seu ritme. 

Sabem que el Departament no és un màquina a l’hora de comunicar i difondre les coses que fa, per això vull escriure aquest post fent una mica de tour pel que pots trobar en aquesta web que sincerament, pot resultar molt útil a la comunitat docent en general, i a les opositores en particular. 

Ho farem a l’estil del post que vaig fer per explicar L’eina Classroom Screen, un pantallazo de la web, (bé necessitaré un parell) i us aniré explicant què podreu trobar a cada apartat

1- Organització per etapes 

Si vas directament a l’apartat de la teva etapa trobaràs el següent esquema: 

– Guia resum del Decret 

– Infografia principal 

– Infografies vàries  

– Preguntes freqüents que en principi corresponen a la teva especialitat però estan una mica barrejades amb les general, per aquest tema recomano anar directament a l’apartat concret 

2- Recursos 

Per mi un dels apartats més útils si l’acaben de completar, aquí trobes tots els documents i recursos que necessites per llegir, comprendre i aplicar el nou currículum. Dic si l’acaben de completar perquè en teoria aquí han de pujar exemples de programacions, de situacions d’aprenentatge…Espero que ho facin abans no acabi el curs 😛 Et recomano fer seguiment d’aquest apartat, si ets alumna o exalumna nostra dels cursos d’opos et mantindrem informada a través dels diferents canals. 

3- Preguntes freqüents 

Aquest és un recull de les diferents preguntes que han anat sorgint a les sessions de formació de les persones que faran de formadores del currículum i també a les primeres formacions fetes a equips directius. Segur que alguna o totes les preguntes que et fas després de llegir el currículum tenen resposta en aquest apartat. Es nota que no es una llista feta amb preguntes prefabricades. 

Passem a la part de sota de la web, on tenim la “xixa” només apte per les més frikis! Per situar-vos, la formació del currículum consta de 3 sessions, amb la seva presentació power point no massa atractiva corresponent, a més a més, les persones formadores vam comptar amb una estona on les persones del grup SINTE recolzava aquest nou enfocament amb evidència científica. Si ets profe friki tot això estarà sonant a música per les teves oïdes jeje.  

El grup SINTE és el seminari d’investigació interuniversitari sobre estratègies d’ensenyament i aprenentatge. OJU! 

El Departament ha posat a l’abast de tothom aquestes presentacions. Mai serà el mateix que veure-les acompanyades per les persones que les han preparat, això està clar, però penso que ha estat una bona idea posar-les en obert per a tota la comunitat. Ara para atenció per treure-li el màxim profit. 

PER SABER-NE MÉS – Recomano sempre anar directament a aquest apartat. Que inclou les dues presentacions (botó escoles i instituts) + presentació grup SINTE + Recursos i material de recolzament 

4- Per què un nou currículum? 

1º sessió de la formació. Aquí trobaràs una mica les bases, el perquè del canvi de currículum etc… A part de les 3 presentacions, trobaràs documents de caire més teòric, els ODS 2030 i alguna cosa més 

5- Com s’organitza? 

Entrem en matèria. Aquí ja ens endinsem en tot el contingut del nou currículum i aquí ve lo bo. Els materials de recolzament son or pur. Han fet un recull de totes les webs on es poden trobar propostes per dur a l’aula, ja siguin dissenyades pel Departament, algunes et sonaran del confinament, i altres proposades per diferents escoles. Em sembla que tenir aquest recull a l’abast i organitzat no té preu. Et pot servir per inspirar-te o simplement per baixar-ho i portar-ho a l’aula. Pot ser molt útil de cara a preparar les UD per les opos. 

També hi ha alguns documents sobre el treball per projectes, globalitzat i les rúbriques. UNA MINA! 

6- Quina avaluació promou? 

Estava clar que l’avaluació necessitava una sessió per ella sola. Avancem cap a un altre paradigma, intentem deixar de banda l’avaluació de tota la vida per entrar en una avaluació completament competencial i personalitzada on els infants prenen consciència i en formen par.  

Això és fàcil de dir, però complicat de portar a la pràctica. Ràtios a part, és un tema de que a moltes de nosaltres ens cal desaprendre i no és una tasca fàcil aquesta. 

En aquest apartat trobarem molta info, documents de recolzament, molts vídeos i alguns recursos per acompanyar-nos. No té desperdici. 

7 – A la part de baix de tot trobaràs el Cronograma. Res més que perquè sàpigues com ha anat tot. Imagino que ho han posat perquè la gent entengui com va la burocràcia i els tempos. Molta gent es queixava del canvi de currículum en plena pandèmia i el tema és que això ve donat a nivell estatal i Catalunya tenia dues opcions: crear el seu currículum contrarellotge o aplicar el currículum estatal a partir de setembre. 

Espero que aquest post t’havia servit per orientar-te i animar-te a navegar per aquesta web perquè sincerament penso que podem treure-li molt de suc. 

Recorda que tenim INSCRIPCIONS OBERTES per als cursos de programació i unitats didàctiques amb venda anticipada fins al 31 d’agost. 

Carlota Profes en Apuros

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!:

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Profes en Apuros S.L., responsable de la web, con el fin de prestarte el servicio solicitado y realizar la facturación del mismo. Los datos proporcionados se conservarán mientras se mantenga la relación comercial o durante los años necesarios para cumplir con las obligaciones legales. La legitimación se obtiene mediante la relación contractual que existe entre las partes. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer sus derechos en hola@profesenapuros.com