Blog, experiencias y recursos para clase profes en apuros

¡HABEMUS CONVOCATÒRIA 2023! 

Ene 9, 2023 | Blog, Formación, Oposicions

Hola compis! 👋 Sí, així és. Ja ha sortit de l’ou la convocatòria de les opos de 2023 a Catalunya i segur que tens moltes preguntes, així que et portem aquest post de blog a l’estil súper resum perquè no et sentis tan apurada. Si se’t fa curt tenim molt més en la nostra pàgina de novetats de la convocatòria

D’on venim i a on anem 

T’estaràs preguntant per què hi ha tantíssimes convocatòries en aquest moment. Bé, resulta que l’any 1999, la Unió Europea va publicar una directiva que obligava els països membres a reduir de manera dràstica la temporalitat dels seus treballadors interins. Se’ls va dir als països que haurien de fer fixes a aquelles persones que portessin més de 3 anys treballant en la mateixa empresa/institució. 
 
Per a això, se’ls va donar un termini: ho havien de complir abans que acabés l’any 2024. I quin ha passat? Que 2024 està molt a la vora i encara hi ha moltíssims interins treballant en frau de llei al nostre país, és a dir, que fa més de tres anys que treballen per a la mateixa institució (en el nostre cas, per al Departament d’Educació) i encara no els han fet fixos. 
 
Per tant, han tret aquests processos d’oposicions per a poder complir amb l’acord pactat.

Procés de opos 1. Concurs de mèrits

Aquesta és la primera via per a complir el que va dictaminar la Unió Europea: s’ha fet un concurs de mèrits, on NO hi ha hagut examen i NO hi haurà fase de pràctiques, només puntuen els mèrits que tinguis o hagis fet al llarg de la teva vida acadèmica i laboral. 
 
Llavors, què vol dir això? Que les persones que tinguin molts mèrits (la puntuació màxima que dictamini el barem) passarà a ser funcionària, tenint en compte les places que van sortir ofertes i sense passar cap mena de prova.

Procés de opos 2. Oposicions extraordinàries 2023  

Popularment, es qualifica a aquestes opos com “opos light” perquè només s’ha de presentar una única unitat didàctica ( o situació d’aprenentatge) de màxim 15 pàgines com tota la vida. Per tant, prepara’t, hi haurà molta competència! 

Et deixem l’enllaç oficial de la Generalitat per si vols donar-li un cop d’ull, no t’ho perdis!. 

Places totals convocades – Oposicions 2023 

En aquesta convocatòria (concurso oposicions extraordinàries 2023) s’han convocat un total de 5.413 places per a totes les especialitats del cos de mestres.

ESPPLACES PER ESPECIALITATSLRT
ALL Audició i llenguatge 165 14 179 
EES Pedagogia terapèutica 606 77 683 
INF Educació Infantil 1.007 122 1.129 
PAN Llengua anglesa 559 55 614 
PEF Educació física 257 35 292 
PFR Llengua francesa 12 13 
PMU Música 284 31 315 
PRI Educació Primària 1.967 31 1.998 
TOTAL  4.857  556  5.413 

Hi ha dos tipus de places: lliures i de reserva. Per a les lliures es pot presentar tothom que compleixi amb els requisits, no obstant això, en les de reserva només es poden presentar aquelles persones que tenen un grau de discapacitat igual o superior al 33%, sempre que sigui compatible amb l’exercici de les seves funcions.

Requisits y condicions 

Per a poder presentar-te i tenir opció d’aconseguir una d’aquestes places hauràs de complir els següents requisits: 

 • Tenir la nacionalitat espanyola, o la d’altres estats membres de la Unió Europea. 
 • Tenir l’edat per a poder accedir a la funció pública. 
 • Tenir, o reunir les condicions per a la teva expedició, el títol de mestre o mestra
 • No patir malaltia ni limitació física o psíquica incompatible amb l’exercici de les funcions corresponents al cos i a l’especialitat que s’opta. 
 • No haver estat objecte de separació del servei, mitjançant expedient disciplinari. 
 • No haver estat objecte de condemna amb sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual. 
 • No tenir la condició de personal funcionari de carrera, en pràctiques o estar pendent del corresponent. 
 • Nomenament del mateix cos respecte al qual se sol·licita la participació ni us trobeu pendents de nomenament com a personal funcionari de carrera del mateix cos. 
 • Tenir els coneixements de llengua catalana de nivell de suficiència C1. 

Presentació de sol·licituds  

Per a presentar la teva sol·licitud tens des del pròxim 16 de gener fins al 10 de febrer, tots dos dies inclusivament. Important! Només podràs realitzar aquesta sol·licitud i el seu corresponent pago via telemàtica. Estan exemptes de fer el pagament aquelles persones que: 

 1. Esten inscrites en l’atur i ja NO estiguin cobrant cap prestació. 
 2. Que tinguin alguna discapacitat igual o superior al 33% certificada. 
 3. I tenen una bonificació els membres de famílies nombroses i monoparentals.

La prova 

El més important que has de saber és que la fase d’oposició consta de dues parts que no tenen caràcter eliminatori: 

 • PART A 

Es farà un sorteig de tots els temes de la teva especialitat i hauràs de triar un únic tema dels 3 (o 4, només en el cas de primària) que sortiran per a desenvolupar-lo. Tens un màxim de dues hores per a fer-ho, i aquest serà corregit de manera anònima per part del teu tribunal. Valdrà un total del 40%. Els nostres TEMAZOS t’ajudaran a resumir toooodo el temari d’una manera pràctica i molt visual. 

 • PART B 

Presentació i exposició oral d’una unitat didàctica o situació d’aprenentatge de màxim 15 pàgines, com comentàvem abans. A més s’haurà de tenir en compte la inclusió educativa i la perspectiva de gènere. Aquesta part en concret val el restant, el 60%. Si vols preparar-te la teva programació com una autèntica crack en Profes en Apuros t’acompanyem en el procés. 

Una vegada aprovades tant la part A com la B es passa a la fase de “concurs”, on a la nota que has obtingut en aquestes dues parts se li sumen els mèrits. Aquestes dues puntuacions determinessin la teva nota final de l’oposició. 

En el moment que obtinguis la teva nota, podràs veure si una de les places és teva (el tribunal penja un llistat amb les persones que “estan dins”) i després hauràs de realitzar un any de pràctiques on t’avaluarà l’Inspector/a de l’escola. Hauràs d’aprovar aquestes pràctiques per a poder finalment ser funcionari/a de l’Estat. 

I fins aquí el nostre mega esquematitzat resum sobre les pròximes opos apurades! 🙌 Esperem que us hagi servit d’ajuda i, recorda que també tenim el butlletí informatiu on podràs consultar les últimes notícies actualitzades del món oposicions. 

Molt ànim i a per la teva plaça profe! 💪 

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!:

2 Comentarios

 1. M’agradaria que si obriu un altre curs intensiu en l’especialitat d’educació infantil, sobre tot per prepara la part de la unitat didàctica m’ho feu saber, ja que pel que veig teniu totes les places exhaurides. Gràcies
  Atentament
  Laura

  Responder
  • Hola Laura! Per estar al dia de totes les novetats que anem penjant en la web pots apuntar-te a la nostra llista informativa 👉 https://bit.ly/llistesinfoOPOS

   Responder

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Profes en Apuros S.L., responsable de la web, con el fin de prestarte el servicio solicitado y realizar la facturación del mismo. Los datos proporcionados se conservarán mientras se mantenga la relación comercial o durante los años necesarios para cumplir con las obligaciones legales. La legitimación se obtiene mediante la relación contractual que existe entre las partes. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer sus derechos en hola@profesenapuros.com