Blog, experiencias y recursos para clase profes en apuros

L’apassionant món de l’aprenentatge basat en Jocs (ABJ) 

Abr 5, 2023 | Blog, Juegos

El post d’avui no l’escrivim nosaltres, tenim una convidada molt especial. Ella és l’Aïda, mestra d’infantil i primària que ve a parlar-nos de l’apassionant món dels jocs de taula i l’Aprenentatge basat en Jocs (ABJ) 😉. 

Ha estat formadora a Profes en Apuros i té més de 5 anys d’experiència introduint els jocs de taula a l’aula com a eina d’aprenentatge. A més, des de fa dos anys, està dins d’un equip directiu duent a terme, entre d’altres, un projecte de jocs de taula des d’I3 a 6è.

2_fotoformadora aida

Et deixem amb l’Aïda 🔽 

Avui, m’agradaria parlar-te sobre l’ABJ i explicar-te com he aconseguit implementar aquesta metodologia amb èxit dins les aules i com a projecte dins l’escola on treballo actualment 🚀. 

L’Aprenentatge Basat en Jocs (ABJ) és una metodologia pedagògica efectiva i divertida que ajuda a l’alumnat a desenvolupar les competències clau per a la seva formació integral. 

Tot va començar fa més de vint anys, quan vaig descobrir una nova afició amb els amics: els jocs de taula. Mai no hauria pensat que una simple activitat de lleure tindria un impacte tan positiu en la meva vida. 

Us explico per què 🔽😉. 

Fa deu anys, quan vam decidir ser pares, vam veure la necessitat de compartir aquesta afició amb el nostre fill, però ens vam trobar que la majoria dels jocs eren massa complexos per a ell. En lloc de renunciar a la idea, vam començar a adaptar-los per fer-los accessibles per a ell, i va ser aleshores quan vam descobrir que podien ser una excel·lent eina pel seu aprenentatge 🎯. 

A través dels jocs de taula, vam observar una millora en el desenvolupament del nostre fill en diferents àrees, com la resolució de problemes, la comunicació i la presa de decisions 😲. A més a més, els jocs van jugar un paper important en el foment de la seva imaginació i la seva creativitat, entre d’altres. Fins i tot la meva sogra, que pensava que era la meva experiència com a mestra la que ajudava al nostre fill, es va adonar que el joc era la clau del seu aprenentatge a casa 👏🏻. 

A mesura que vaig continuar explorant el potencial educatiu dels jocs de taula, vaig decidir incorporar-los també a l’aula amb el meu alumnat tot reafirmant que els jocs de taula no només eren divertits per als meus alumnes, sinó que també tenien un gran valor educatiu. Podien ser utilitzats per ensenyar habilitats matemàtiques, de comunicació i de resolució de problemes, així com ser una eina eficaç per fomentar la col·laboració i el treball en equip. En resum, els jocs de taula van començar com una activitat de lleure amb amics, però van evolucionar cap a una eina educativa clau tant per a la meva família com per a la meva aula. 

Però, que aporten els jocs als infants? 

Avui en dia, després de més de cinc anys aplicant aquesta metodologia en la meva tasca docent tant a Infantil com a Primària i d’engegar un nou projecte d’escola, puc afirmar amb rotunditat que a través dels jocs de taula, els infants poden 🔽. 

  • Desenvolupar les seves capacitats motrius, mentals i sensorials
  • Millorar la concentració, la memòria, l’observació i la imaginació
  • Desenvolupar habilitats per resoldre problemes, elaborar estratègies i prendre decisions. 
  • Aprendre a complir les normes de convivència i a conviure de manera respectuosa amb els altres. 
  • Millorar la seva socialització i reforçar els vincles afectius amb els seus companys i companyes. 
  • Augmentar el seu nivell de tolerància a la frustració i aprenen a controlar la impaciència
  • Millorar la seva autoestima i la confiança en si mateixos davant dels altres. 
  • Millorar el coneixement en diversos àmbits com les matemàtiques o la llengua. 
  • Desenvolupar gradualment el pensament crític i l’habilitat per analitzar situacions i prendre decisions raonades

L’ABJ és una eina molt potent per motivar als alumnes a aprendre. 

✅ Els jocs són divertits i, per tant, els alumnes els perceben com una activitat lúdica, no com una tasca escolar avorrida i repetitiva. Això fa que els alumnes estiguin més disposats a participar activament en les activitats, prestin més atenció i assimilin millor els continguts que es volen transmetre 💪🏻. 

✅ Fomenten l’aprenentatge cooperatiu i la resolució de problemes. En la majoria de jocs, els jugadors han de treballar en equip per assolir un objectiu comú, el que els obliga a comunicar-se i a col·laborar per assolir el seu objectiu. Això no només millora la seva capacitat de treballar en equip, sinó que també els ajuda a desenvolupar habilitats de resolució de problemes, ja que han d’enfrontar-se a diferents reptes i obstacles al llarg del joc. 

✅ Poden ser adaptats a diferents nivells i edats, el que fa que sigui una eina molt versàtil i efectiva excel·lent per a la inclusió i la integració de l’alumnat amb necessitats educatives especials. Això també fa que els alumnes se sentin més còmodes i segurs a l’hora de jugar i d’aprendre, ja que els jocs estan dissenyats específicament per a les seves necessitats educatives. 

✅ Fomenta l’aprenentatge autònom i la creativitat. Els jocs són una eina molt efectiva per estimular la imaginació i la creativitat dels alumnes, pel fet que els obliguen a pensar i a trobar solucions creatives als reptes que se’ls presenten. Això també fomenta l’aprenentatge autònom, perquè els alumnes són els protagonistes del seu aprenentatge i han de buscar les seves pròpies solucions als reptes que se’ls presenten. 

Ara que coneixes l’ABJ, és important que els educadors ho considerem com a una eina en la nostra pràctica docent tot cercant maneres per integrar-la a les nostres aules. Si tens algun dubte o vols compartir la teva experiència amb l’ABJ et llegeixo 👀. 

I si t’ha semblat interessant i vols seguir aprenent sobre el tema, et convido a assistir al nou curs presencial d’ABJ que et proporcionarà les eines necessàries per introduir amb èxit els jocs de taula a l’aula i transformar l’aprenentatge en una experiència lúdica i enriquidora per als teus alumnes. Serà una oportunitat única per a aprendre, experimentar, compartir i créixer junts com a professionals de l’educació 🥰 . 

Espero veure-us aviat per compartir aquesta aventura educativa junts! ❤️

logo jugar y leer aida curs presencial

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!:

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Profes en Apuros S.L., responsable de la web, con el fin de prestarte el servicio solicitado y realizar la facturación del mismo. Los datos proporcionados se conservarán mientras se mantenga la relación comercial o durante los años necesarios para cumplir con las obligaciones legales. La legitimación se obtiene mediante la relación contractual que existe entre las partes. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer sus derechos en hola@profesenapuros.com