Blog, experiencias y recursos para clase profes en apuros

C2! Ens entra el pànic!

Mar 25, 2022 | Blog, Oposicions

No fa 48h que vam rebre un missatge de l’Aina per Instagram dient-nos que com hem dit que ens esteu preguntant molt pel C2 de català, ella ens podia compartir un enllaç amb molt material. L’havia recopilat abans de saber toooot el tema de que passaria a ser un mèrit i en 2 anys un requisit. Evidentment, li vam respondre un “SÍ QUIERO” com una catedral.

No hi ha millor persona que pugui explicar el contingut de la carpeta que ella mateixa, per això després d’aquesta info, us deixo amb l’escrit que ha preparat per totes vosaltres.

Per la nostra part, volem donar-li les gràcies públicament per compartir la seva feina i encara més, per pensar en nosaltres per difondre aquesta informació. Ens sentim molt afortunades! Tingueu cura de tota la informació que l’Aina posa al vostre abast i… A per totes!

Escrit de l’Aina Galín

El conseller fa uns mesos va anunciar que ens faria falta el nivell C2 de Català per poder exercir com a docents. Com si no en tinguéssim prou amb les oposicions, canvi de currículum, el no cobriment de baixes… Calma, però, que ens ha donat dos cursos de marge per poder-lo assolir i no donar-nos una coça al cul! 

Fa cosa d’un any i mig vaig començar a preparar-me el nivell C2 per pura diversió, com un entreteniment, un joc i resulta que ha coincidit amb l’anunci del conseller. Però no us espanteu, no cal tanta preparació! No hi dedico pas quatre ni cinc hores diàries! El que sí que faig és ser constant, cada dia una mica, encara que només siguin uns 20 minuts. I si algun dia em fa mandra doncs res, aquesta també és benvinguda! 

Us comparteixo un Drive que va començar sent un tema personal, però vistes les inquietuds de moltes de vosaltres he cregut oportú compartir-lo. En aquest hi trobareu una sèrie de recursos amb relació als aspectes que es tracten en el nivell C2 de Català, els quals estan organitzats per àmbits i temàtiques. 

Drive C2 català

Primerament, cal destacar que els materials són de llicència d’ús lliure però no per a ser reproduïts ni distribuïts a tort i a dret. Quant als de creació pròpia, només us demano que si en voleu fer un ús més enllà del personal m’ho feu saber, doncs, hi ha una feina al darrere. 

Comencem doncs amb l’organització de la carpeta, la qual està dividida en diverses subcarpetes:

1) ACTIVITATS PER TREBALLAR EL LÈXIC C2. APRENEM UN NOU LÈXIC: hi ha textos amb buits per omplir amb vocabulari, exercicis tipus test. Més els solucionaris corresponents. (extrets del SERVEI LINGÜÍSTIC UPC). 

2) ÀUDIOS LLIBRE NIVELL C2: inclou els tres àudios del llibre de l’editorial Castellnou que és el d’ús més habitual. En aquest cas, permeteu-me fer-vos una recomanació, escolteu-vos el discurs que va fer Pep Guardiola en rebre la Medalla d’Honor del Parlament. Aquest és un exemple d’un bon discurs pel que fa a estructuració, lèxic i adequació al context.

3) BLOC GRAMÀTICA: en aquesta carpeta hi trobem dues subcarpetes. A la primera, BLOC DE MORFOLOGIA I SINTAXI (UAB SERVEI DE LLENGÜES) hi ha un quadern amb exercicis de morfologia i sintaxi més el solucionari corresponent. I a la segona, BLOC D’ORTOGRAFIA (UAB SERVEI DE LLENGÜES), el mateix però amb ortografia.

4) EXERCICIS CNL GIRONÈS (CNL GIRONÈS): aquí hi ha diverses coses. Per començar un manual d’ús de majúscules i minúscules. Després un petit dossier de repàs d’ortografia i gramàtica, amb exercicis tipus els que surten a la prova oficial. Seguidament, hi ha el dossier de l’alumne del Nivell C2, un esquema de classificació de l’oració, una guia d’usos no sexistes de la llengua, una petita explicació sobre els pronoms relatius (CNL TARRAGONÈS) i finalment un aclariment pel que fa als articles d’opinió (us recomano mirar-ho, ja que és un dels tipus de text que acostuma a sortir molt a la prova). Totes aquestes activitats i exercicis han estat extrets del web del CNL GIRONÈS.

– 5) GRAELLES DE CONTROL: hi trobareu dos documents creats per mi mateixa. En el primer, CONTROL EXERCICIS WEB ENXANETA, us servirà per anar apuntant el nombre d’errors que feu en cada exercici i establir una progressió. Va molt bé, perquè així cadascú veu a on falla. I al segon, GRAELLA DE REVISIÓ D’ERRORS, el vaig crear per anar apuntant-me els errors que cometia en cada activitat i així poder corregir-los i ser-ne conscient. 

– 6) INTERVENCIÓ ORAL: hi podeu descobrir tres documents en relació amb l’expressió oral. El primer sobre la comunicació eficaç i la redacció (UOC), a on es donen 10 consells. El segon, COM COMUNICAR: 50 CONSELLS PER FER EXPOSICIONS ORALS…, us recomano que hi doneu un cop d’ull, ja que està creat per la UPC, UAB I UdG i estableixen uns criteris respecte a intervencions orals correctes. I finalment, el tercer, és un exemple de guió d’intervenció oral, d’un curs de nivell C2 que em va passar una companya.

– 7) MODELS DE PROVES: podeu veure-hi models de proves oficials, ja sigui del CNL com del CIFALC, les quals tenen la mateixa estructura.

– 8) MODELS DE TEXTOS: en aquesta carpeta hi ha diverses subcarpetes, les quals tracten diverses tipologies de textos com ara l’article, l’article d’opinió, cartes al director… I podreu trobar el que són aquests textos (connectors, estructura…) i exemples. Tanmateix, també hi he afegit unes taules amb connectors segons la finalitat, ja que és un dels altres aspectes en què es fixen els examinadors a l’hora de redactar. És a dir, que enllacem bé les idees i no repetim les coses. Per altra banda, veureu una taula resum de les tipologies textuals que surten més a la prova, aquesta l’he creada jo mateixa, tot extraient el més important de cadascuna de les tipologies. Seguidament, veureu un dossier amb exercicis pràctics creat per l’EBAP. I finalment un petit text, de COSMOLÈXIA, amb aclariments sobre els textos periodístics. 

Us animo a tafanejar, remenar, preguntar-me personalment (manualitatsaina@gmail.com), però si us plau no borreu cap document! Si en voleu afegir algun que creieu oportú compartir me’l feu arribar i valoraré la seva idoneïtat. 

Entrant ja als aspectes més logístics i formals de la prova, llegiu-vos tota la informació que hi ha a la web oficial del servei de llengües de la Generalitat, la qual s’actualitza sovint, com també doneu una ullada al model de prova i les valoracions que en fan segons puntuació al mateix web.

Per acabar us recomano dues webs amb les quals podreu practicar un munt i a la vegada apuntar a les graelles de control els errors que feu per tal de ser-ne conscients:

Com també llegiu molts articles d’Empar Moliner, Antoni Basses, Cartes al Director… d’algun diari, simplement amb això ja us quedarà de manera inconscient l’estructura, el vocabulari… 

I Keep Calm, que podem! Tingueu clar que una prova com aquesta no ens defineix com a bons o mal docents. Simplement, és un altre As a la màniga que el Departament s’ha tret de cop i volta. Nosaltres podem! 

Aina Galín

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!:

50 Comentarios

 1. Òndia, Aina, mooooltes gràcies.

  Responder
 2. Moltes gràcies per compartir amb totes la teva feinada…

  Salut!

  Responder
 3. Moltíssimes gràcies per compartir tota la informació!!!

  Responder
 4. Moltíssimes gràcies!!!

  Responder
 5. Gràcies Aina!

  Responder
  • Esperem que et sigui de molta ajuda l’aportació de l’Aina! Molts ànims!!💪

   Responder
 6. Moltíssimes gràcies per compartir-ho Aina! Em servirà de bona ajuda.

  Responder
  • Ueee!🤙

   Responder
 7. Moltes gràcies.

  Responder
  • L’Aina és una crack! 💪

   Responder
 8. Aina,
  Que bé m’ha anat el trobar-te
  per aquestes contrades enxarxades.
  Tant de bo ‘la xarxa’ fos el nom d’un bar,
  doncs m’agradaria convidar-te!😉
  Moltes gràcies!

  Responder
  • L’Aina és una crack!!! 🤙

   Responder
 9. Moltes gràcies per compartir tot aquest material!

  Responder
  • Ara toca donar-li molta canya! 💪

   Responder
 10. Moltes gràcies Aina.

  Responder
  • Esperem que et serveixi d’ajuda, la veritat que l’Aina és la millor per compartir amb totes el material!!

   Responder
 11. De tot cor et dono les gràcies per la feina compartida!! No saps el que m’has ajudat.

  Responder
  • És la millor!! Molts ànims! 💪

   Responder
 12. Bon dia, Aina,
  Enhorabona, ets una crack i una bona persona per compartir tota la feinada que has fet!! Moltíssimes gràcies. Dit això i com que el teu blog diu “que no entrem en pànic” Alguna recomanació per com es diu col·loquialment “anar a barraca” per estudiar-te el nivell C2, en 2 mesos i mig? Vull dir, què recomanaries repassar diàriament, d’aquí a l’examen?
  Moltes gràcies
  Ana

  Responder
  • Hola Ana! La veritat que hagi compartit amb nosaltres tots aquests materials ha sigut la canya i estem totes molt agraïdes per tot, és una crack. Respecte a la teva pregunta, has d’utilitzar la tècnica d’estudi que més bé et vagi a tu. Molts ànims i a per totes!!! 💪

   Responder
 13. Moltes gràcies per compartir, quina feinada has fet m’ajudarà molt. Felicitats

  Responder
  • Ueee!! 🙌

   Responder
 14. No tinc paraules per agrair el que hagis compartit aquesta feina. M’has ajudat i animat moltíssim perquè disposo de molt poc temps -la feina, la salut…-
  Una forta abraçada…

  Responder
  • Molts ànims!! Tu pots 💪

   Responder
 15. Això és “OR EN BARRA”!!! Mil milions de gràcies!!!!!

  Responder
 16. Mil gràcies per aquesta feina!!!

  Responder
 17. Moltes gràcies!!! No sabia a on trobar informació ben estructurada per preparar-me el C2 i per fi l’he trobat. Ets una crack!!

  Susana

  Responder
  • yupiii

   Responder
 18. Moltes gràcies, per l’altruisme de compartir. Encomanes ànims i força a moltes que com tu volem superar aquesta prova.
  M’encanta la idea de fer-ho com un entreteniment, però amb constància.
  Salut Aina!!

  Responder
 19. Moltes gràcies per fer públic tota aquesta feinada!

  Responder

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Profes en Apuros S.L., responsable de la web, con el fin de prestarte el servicio solicitado y realizar la facturación del mismo. Los datos proporcionados se conservarán mientras se mantenga la relación comercial o durante los años necesarios para cumplir con las obligaciones legales. La legitimación se obtiene mediante la relación contractual que existe entre las partes. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer sus derechos en hola@profesenapuros.com