Blog, experiencias y recursos para clase profes en apuros

5 claus per destacar amb la teva programació

Ene 11, 2024 | Blog, Oposicions

T’explico 5 aspectes clau que pots fer perquè la teva programació destaqui i marqui la diferència entre totes les que veu el tribunal, que en són moltes. Sempre tenint en compte la normativa i currículum de Catalunya (que és la que coneixem de ben a prop), així que, si alguna cosa no et quadra, no dubtis a contrastar-ho.

Segueix aquests consells, però recorda que el consell més important és que et sentis còmode amb el que presentes i defenses, es nota molt (moltiiiiisim) a la redacció i l’exposició o defensa quan una persona no creu o no coneix bé el que està presentant. Comencem! 🔽

  1. Ha de ser d’elaboració pròpia.

La tens, has aconseguit una programació, a més és d’una compi que va aprovar en l’última convocatòria, amb molt bona nota i un disseny increïble 🤩… L’hi has demanat per fullejar-la una mica, estirar el fil i fer-la teva, però tens poc temps i aquesta està tan ben feta… Decideixes demanar-l’hi si pots presentar-te amb la seva programació estudiant-la a tot gas. ERROR! 

Per molt bona que sigui, i per molt que t’identifiquis, mai podràs defensar igual una programació d’una altra persona que una que has parit tu. Així que mira aquesta programació, inspira’t, agafa idees, còpia si vols les parts més curriculars del principi, però fes la teva des de 0.

  1. Que es vegi que es pot posar en pràctica: Realista.

No t’emocionis, vivim on vivim i tenim el sistema educatiu i les ràtios que tenim. Elabora una programació ben parida, manipulativa, competencial, única, però… sobretot REALISTA

Si la teva escola (o en el teu cap) destaquen per alguna cosa de l’estil: sempre hi ha 2 profes a l’aula, o feu moltes sortides, o treballeu per ambients, hi ha un iPad per a cada persona, etc. Hauràs d’anar preparada per a respondre alguna pregunta organitzativa, o de pressupost, etc. Te les faran per a veure si estàs ficant tot el que pots sense sentit o si pots defensar el que hi ha escrit.

  1. Que se centri en competències i no en continguts.

Tenim (a Catalunya) un currículum molt competencial, no la caguis fent una programació basada en continguts. És important que el tribunal vegi que, amb les teves situacions d’aprenentatge, el teu alumnat no només aprèn coses, sinó que aprèn a FER coses.  

Reflecteix-ho en els teus objectius, però després les activitats i avaluació han de concordar amb el que poses, tenir coherència, que va lligat amb el següent punt.

  1. COHERÈNCIA: No l’omplis de contingut “buit”.

La programació es pot dividir en dues parts, una primera, més teòrica, on expliques com ho fas, organització, metodologia, poses una mica en quina línia vas, i una segona, on plasmes les teves situacions d’aprenentatge.

Una cosa que mira el tribunal és que les dues parts tinguin sentit. No pots parlar de posar a l’alumnat en el centre, la importància d’aprendre fent, etc. i després posar llibre de text. Així que, encara que totes ens en venim a dalt en la primera part, preocupa’t que tingui coherència amb la segona.

  1. Treballa els annexos, són una finestra a la teva classe.

Els annexos, els (en alguna ocasió), grans oblidats. Els annexos són el free style de la programació, no tenen nota com a tal, però poden ajudar molt a donar realisme a una programació.

Una cosa que sempre diem a Profes en Apuros és que el tribunal són companyes teves que també estan a classe i que també podries ser tu aquella persona en uns anys. Has de pensar en ells com el moment màrqueting de la teva programació, perquè puguin imaginar-se in situ, això que expliques en taules horitzontals. Posa imatges significatives, fotos d’algun material, un exemple de rúbrica competencial, un resum d’eines utilitzades en la teva programació… Qualsevol cosa que ajudi al tribunal a imaginar-te a classe, en acció. 💪

Espero que aquests consells t’hagin ajudat, si vols més consells, et convido a donar un cop d’ull al blog sobre 6 errors que no pots fer a la defensa de la teva programació i SA.

🤫 Nosaltres també tenim el nostre moment de màrqueting. Cursos de programació oberts, no et quedis sense la teva plaça! 🔽

Una abraçada i Molta merda! 💪

Carlota Profes en Apuros

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!:

1 Comentario

  1. Gràcies per aquets consells! Aprofito per fer una pregunta, la programació i les situacions d´aprenentatge de les opos 2024 es només d´una matèria? o de varies materies? per exemple, he de fer una programació de mates o puc fer una SA de mates, altra de llengua, altra de medi..???

    Responder

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Profes en Apuros S.L., responsable de la web, con el fin de prestarte el servicio solicitado y realizar la facturación del mismo. Los datos proporcionados se conservarán mientras se mantenga la relación comercial o durante los años necesarios para cumplir con las obligaciones legales. La legitimación se obtiene mediante la relación contractual que existe entre las partes. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer sus derechos en hola@profesenapuros.com