Blog, experiencias y recursos para clase profes en apuros

Com personalitzar els teus TEMAZOS per les oposicions

Nov 26, 2022 | Blog, Oposicions

Els temes… aquell gran monstre que tant ens preocupa, quan decidim presentar-nos a les oposicions. Quan jo vaig començar a preparar les OPOS ara ja fa 4 anys, era el que més m’angoixava. Havia sentit moltes històries: gent que estudiava 2-3 hores al dia, que se’ls havia preparat subratllats, amb esquemes, gravant-se mentre els llegia i es posava la gravació de nit…  

Me’ls imaginava com una gran enciclopèdia impossible.

Com a bona “novata”, vaig decidir comprar-los a una editorial, per facilitar-me la feina i tenir els bons, els de veritat, els oficials… En obrir el paquet, vaig trobar exactament el que m’havia imaginat: dues carpetes d’anelles enormes amb unes 20 pàgines per tema. Me’ls vaig llegir, rellegir, subratllar, vaig fer esquemes, vaig fer de tot! Menys gravar-me

Quan comences un procés nou com són unes oposicions, en què et jugues molt, és fàcil acabar prenent com a certes, informacions que potser no venen de les fonts oficials. Així doncs, cansada de perdre el temps, vaig decidir buscar al web del Departament. Volia els títols originals i conèixer com era exactament el procediment d’oposicions: proves, temps, percentatges… Havia trobat la resposta a les meves plegaries!

A la meva convocatòria els temes només valien un 30% del 50% de les proves, que, a la vegada, eren el 60% de tot el procés. A més, només tenia 2 hores per escriure… i era físicament impossible plasmar 20 pàgines en 2h. Finalment, vaig decidir tirar-me a la piscina i fer-los des de 0 perquè no vaig trobar cap lloc que oferissin temes ja fets i que m’encaixessin amb tots els requisits que us he comentat. 

I és per això, que a la Vera de fa 4 anys li hauria encantat poder comptar amb els TEMAZOS! Adaptats a les opos tant en format, com en contingut: actualitzats, 6 pàgines màxim (el que pots escriure en dues hores), amb referències a la llei, autor/es, intervenció a l’aula i ara esquemes, et deixo la publicació on t’explico com fer-los “Com crear els teus esquemes TOP

Com crear els teus esquemes TOP

Però el millor és que els pots utilitzar com a base per a personalitzar-los i que et quedin uns temes que reflecteixin el teu tarannà, els teus coneixements i que es diferenciïn de la resta d’aspirants. Estalviaràs temps, perquè ja tenen una estructura clara i fàcilment personalitzable. 

Per tal de personalitzar els TEMAZOS, hem de tenir en compte uns ítems que hi han de ser si o si

En primer lloc, han d’estar basats en la legislació vigent.

En aquest cas en els nous currículums d’educació (Decret 175/2022 per a primària, per exemple). Per tal de poder fer-ho és fonamental que estiguis plenament familiaritzada amb els nous currículums per poder-los incloure dins el redactat. Una bona manera de fer-ho és identificar quines competències clau i específiques desenvolupen el contingut del tema. Per exemple, els temes 7, 8, 9 i 10 de primària són els relacionats amb l’àrea de coneixement del medi i hauràs de conèixer l’estructura i elements curriculars d’aquesta per poder redactar aquests temes. 

A més, han de ser actualitzats i rigorosos

És a dir, que parteixin de coneixements sobre didàctica, resultats d’investigacions en neuroeducació, fonamentats en autor/es tradicionals i actuals. Aquest punt s’aconsegueix estant al dia i en formació. Un bon tip és tenir una llista o banc d’autor/es tradicionals que encara siguin vigents i una altra d’autor/es més actuals per poder anar-los esmentant. Et recomanem que donis una ullada a les obres dels autors actuals o els busquis a les xarxes socials per conèixer millor el seu treball. Aquí tens algunes recomanacions d’autors actuals que et poden ajudar: Francisco Mora, David Bueno, Stanislas Dehaene, Sarah-Jane Blakemore. 

Per altra banda, han de tenir una part d’aplicació a l’aula.

Apliquem allò que s’ha exposat a pràctiques concretes amb els infants. Aquesta és la part evidentment més personalitzable, en la que pots “lluir”. Una bona manera de fer-ho és trobar algun exemple de dinàmica o idea de situació d’aprenentatge per dur a terme a algun cicle. Per exemple, si et trobes amb els temes 15 i 16 de PAN (anglès) que tracten de la literatura infantil, seria interessant explicar com els treballes tu a primer cicle, tot descrivint quins recursos fas servir, com introdueixes el conte, com utilitzes els elements visuals, quines activitats fas després… 

Per últim, recorda que totes les parts del títol han d’estar desenvolupades com a subapartats del tema

Per exemple: 

Tema 17 oposicions docents

Pots escollir un subapartat que creguis interessant i buscar articles que ampliïn una mica la informació. Pots fer servir el cercador Google Scholar que et permet filtrar per data i cercar informacions concretes que puguin ampliar o especificar algun dels subapartats. 

Quan ja hagis personalitzat un tema, un bon tip és deixar-lo reposar uns dies i tornar a llegir-lo amb distància per poder detectar possibles millores. Tanmateix, et recomanem que els llegeixis en veu alta a una altra persona per tal de treballar la fluïdesa. (si és opositora us podeu ajudar mútuament)

🚨 PRO TIP! Coses innecessàries en un tema.  

 1. Allargar massa només per omplir espai. Els subapartats han d’estar una mica equilibrats en informació. Si desenvolupes molt un subapartat i molt poc un altre, possiblement no obtindràs la màxima nota.  
 2. Citar legislació per tot arreu. Per tal que quedi un text fluid i entenedor, és recomanable posar la legislació directament relacionada amb allò que estem escrivint i integrar-la al text, defugint de fer llistes de legislació interminables com si es tractés de la llista de compra. 
 3. Fer apartat de bibliografia. De la mateixa manera que la legislació, és interessant que els autors quedin integrats en el cos del text, fent referència a les seves idees o paraules en relació amb el tema. Així, el tribunal captarà que els coneixements que tenim dels autors són profunds i tenen un sentit. 

En definitiva, t’animem a personalitzar els TEMAZOS amb les teves idees i experiències. Confia en tu mateix@ i dona als temes el temps i espai que requereixen en funció del seu pes al procés.

Molts ànims amb les opos profe! 💪

Vera Elisabet Martínez

PROFES EN APUROS.

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!:

4 Comentarios

 1. Molt interessant, només un apunt temazos en català: temacles.

  Merci

  Responder
  • Hola Marga! Gràcies!! La veritat que la Vera és una crack, esperem que el post et sigui d’ajuda! Molts ànims amb les opos 💪

   Responder
 2. Disculpeu em podrieu dir si teniu el temes per Secundària? Gràcies.

  Responder
  • Hola Anna! Només tenim per primària i infantil!

   Responder

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Profes en Apuros S.L., responsable de la web, con el fin de prestarte el servicio solicitado y realizar la facturación del mismo. Los datos proporcionados se conservarán mientras se mantenga la relación comercial o durante los años necesarios para cumplir con las obligaciones legales. La legitimación se obtiene mediante la relación contractual que existe entre las partes. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer sus derechos en hola@profesenapuros.com