Blog, experiencias y recursos para clase profes en apuros

♻ Com treballar el reciclatge a l’aula?

Feb 24, 2024 | Actividades en el aula, Blog

Avui us porto una situació d’aprenentatge supersenzilla. Quines papereres necessitem a l’aula?

Tot va començar quan un dia, ens van portar a l’aula una paperera marró. La idea era explicar que aquest contenidor és per la fracció orgànica i fer seguiment durant dies fins que les criatures ho tinguessin interioritzat, però vam decidir preguntar si sabien que hi hauríem de dipositar allà dins.

📣 Ajuda de les famílies

Vam voler indagar una mica què en sabien d’aquest tema i vam demanar ajuda a les famílies, ja que són nens i nenes d’I3: 
 
“Hola, famílies, 
 
Us escrivim de part dels vostres fills i de les vostres filles per comunicar-vos que ha sorgit un nou interès a l’aula que volem començar a treballar: 
 
Ens han portat un contenidor nou a l’aula que ha generat interès i debat a les converses de la roda. 
Us volem demanar col·laboració: 
 
Per ajudar-los a les converses d’aula: parlar una mica a casa sobre les papereres que hi ha a casa, les que hi ha al carrer (contenidors), si separem la brossa o no…  I si, a més a més ens feu arribar fotografies que acompanyin el seu discurs, molt millor (per exemple, les papereres de casa, les del carrer on llenceu la brossa…) 
 
Moltes gràcies.”

Teníem una cosa clara: Ens havien portat un nou contenidor a l’aula; marró i petit. Per algunes criatures era familiar, per d’altres no, però plegats i plegades vam descobrir que allà hi anirien les restes de menjar. 

🔍 Investigació i conclusions

El primer pas era tenir-ho en compte a l’hora d’esmorzar i el segon pas explicar-ho als monitors de l’espai migdia. 
 
Els dies van anar passant i vam integrar la nova paperera. A més a més, van aportar coses molt interessants de casa: les papereres que tenim a casa, on llencem la brossa, de quins colors són els contenidors… i així és com hem anat familiaritzar-nos amb el concepte del reciclatge. 

  • Tenim una nova deixalla: Quin material és? Què fem?

Des de fa molt temps, demanem a les famílies que l’esmorzar de les criatures sempre sigui fruita, però als aniversaris deixem més llibertat perquè puguin portar el que vulguin (amb uns límits, és clar). Aquell matí vam celebrar l’aniversari d’un nen i va portar unes barretes de xocolata; on ho llençaríem, ara? 

Al llarg de la setmana vam anar generant altres tipus de deixalla; bàsicament paper, cartó i envasos diversos i vam veure la necessitat de fer una visita al punt verd per tal que ens expliquessin una mica més sobre el tema del reciclatge i, a més a més, ens van donar 3 bosses: groga, verda i blava. 

Amb les deixalles de la setmana i tota la informació que ens van donar al punt verd i la que ja sabíem de casa vam poder classificar totes les deixalles. 

  • Quines deixalles generem a l’aula?

Estava clar. La bossa verda, la del vidre, no calia tenir-la a l’abast perquè no generem vidre a l’escola (per ara) però la groga i la blava calia tenir-la ben a prop, juntament amb la marró i la genèrica, on llençaríem la resta de deixalles. 

I així és com avui tenim organitzades les papereres a l’aula. Han estat ells i elles mateixes els qui han experimentat les deixalles que generem a l’aula. Som conscients on hem de tirar cada cosa, tant a l’escola coma casa (les famílies han vist mot interès a casa, són ells qui demanen reciclar i fins i tot acompanyar a llençar les escombraries) i també tenim clar el lema de les tres R 

REDUEIX, RECICLA, REUTILITZA

Què us ha semblat aquesta SA sobre el reciclatge? I vosaltres, recicleu a l’aula? Les vostres criatures saben quines deixalles generen? Ens agradarà molt llegir-vos 😉 

Vols crear Situacions d’Aprenentatge amb sentit i alineades amb el nou currículum? En aquest repte, t’acompanyem a dissenyar situacions d’aprenentatge com indica el nou Decret. A través de diferents mòduls, et mostren on trobar tots els documents necessaris, com redactar i interrelacionar objectius, criteris, etc.

Prepara’t per convertir-te en una experta!

Una abraçada! 💪

Anna

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!:

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Profes en Apuros S.L., responsable de la web, con el fin de prestarte el servicio solicitado y realizar la facturación del mismo. Los datos proporcionados se conservarán mientras se mantenga la relación comercial o durante los años necesarios para cumplir con las obligaciones legales. La legitimación se obtiene mediante la relación contractual que existe entre las partes. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer sus derechos en hola@profesenapuros.com