Blog, experiencias y recursos para clase profes en apuros

Situació d’aprenentatge: Per què moren algunes plantes?  

Ene 27, 2024 | Blog

Avui us comparteixo un exemple de situació d’aprenentatge per a treballar a l’aula. La setmana passada va ploure alguns dies així que vaig treure les plantes fora per a regar-les. És una cosa que fem sempre els dies de pluja, però aquell dia va ser tema de debat al moment de conversa de grup. Una criatura va dir que havíem de regar les plantes perquè si no morien. Una altra va respondre que una planta mai podia morir. Era certa aquella informació? Per què moren algunes plantes? 🌱

🗣 Les respostes

La gran varietat de respostes van ser genials i a més a més va haver-hi un gran debat entre ells i elles. Alguns infants sostenien la idea que les plantes no podien ser éssers vius perquè no tenien pulmons ni cor i sense aquests 2 òrgans era impossible (tenien molta consciència d’això arran d’un altre SA que va sorgir feia unes setmanes).

Uns altres, en canvi, deien que sí que ho eren perquè tenien vida i creixien com nosaltres, però no estaven tan vives com els humans i els animals, perquè no caminaven. Podria seguir i seguir amb les respostes; va ser divertidíssim i ens va ajudar molt a iniciar la SA. 🎯 El nostre repte era esbrinar per què algunes plantes morien.

🔍 Investigació i conclusions

  1. Què necessita una planta per viure?

Van sorgir algunes experiències sobre plantes que tenien a casa i alguna criatura va dir que havia vist com moria una planta, per no haver-la cuidat. Què necessita, doncs, una planta per viure? Moltes criatures afirmaven que necessitaven aigua i llum del sol, d’altres únicament aigua, així que vam decidir tenir les nostres pròpies plantes per a poder cuidar-les.

Per a fer-ho tan sols vam necessitar: 

  • Gots de vidre
  • Una mica de cotó
  • Llenties seques

Vam posar en gots de vidre, una mica de cotó i llenties seques (que creixen superràpid) i cada 2 dies regàvem les nostres plantes. Les vam col·locar un espai prop de la finestra perquè els toqués el sol excepte una que la vam guardar en un armari de la classe allunyat de la llum del sol. Moriria aquella planta? O amb aigua ja seria suficient?

A les plantes restants els donaríem aigua i llum (sol) i a l’altra tan sols li donaríem aigua. Què passaria amb aquesta planta? Creixeria igual que les altres?

Com era d’esperar, va haver-hi infinitat d’hipòtesis diferents. —“Es morirà sense sol” —“Creixerà molt lentament” — “Viurà molt poquet”

Al cap d’uns dies vam veure que totes les plantes havien crescut molt, en canvi, la planta “amagada” dins de l’armari també havia crescut, però tènia un color més blanquinós i estaven les tiges inclinades cap a la petita esquerda de l’armari entreobert per a buscar la llum solar. Les altres tenien tiges verdes i altes sense cap inclinació. Vam portar la planta amb les altres, perquè li arribés la llum del sol.

2. Mengen les plantes?

Va quedar clar que les plantes eren éssers vius que calia cuidar, però en una nova conversa va sorgir una pregunta: Mengen les plantes? S’alimenten com nosaltres? 

Respostes com que l’aigua ja era el seu aliment, que no necessitaven menjar perquè no tenien boca, entre d’altres van fer que proposéssim a l’aula un experiment d’allò més interessant.   
 
Per a fer-ho tan sols vam necessitar: 

  • Pots
  • Colorant alimentari de colors
  • Api
     

Vam omplir  2  gots d’aigua i els vam posar colorant (vam fer-ho amb color taronja i amb color lila). Després vam col·locar 1 api en cada got i els vam deixar reposar. 

Un parell de dies després, tallem un tros de tija i vam poder observar que per dins estava tot tenyida del color de colorant i fins a les mateixes fulles de l’api s’havien tenyit una miqueta. D’aquesta manera, les criatures afirmen com s’alimenten les plantes per a poder créixer.


Aquesta situació d’aprenentatge és molt senzilla i fascina a les criatures. Si t’animes a provar-la en classe envia’ns una foto per Instagram i si vols una altra idea de situació d’aprenentatge 🐈¿Los gatos y gatas pueden enfadarse?

Vols crear Situacions d’Aprenentatge amb sentit i alineades amb el nou currículum? En aquest repte, t’acompanyem a dissenyar situacions d’aprenentatge com indica el nou Decret. A través de diferents mòduls, et mostren on trobar tots els documents necessaris, com redactar i interrelacionar objectius, criteris, etc.

Prepara’t per convertir-te en una experta!

Clava la teva situació d’aprenentatge d’infantil
Clava la teva situació d’aprenentatge de primaria

Una abraçada! 💪

Anna

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!:

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Profes en Apuros S.L., responsable de la web, con el fin de prestarte el servicio solicitado y realizar la facturación del mismo. Los datos proporcionados se conservarán mientras se mantenga la relación comercial o durante los años necesarios para cumplir con las obligaciones legales. La legitimación se obtiene mediante la relación contractual que existe entre las partes. Los datos no se cederán a terceros sin tu consentimiento, salvo en los casos en que exista una obligación legal. Podrás ejercer sus derechos en hola@profesenapuros.com